Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom


Chorvátsko 2011

/album/chorvatsko-2011/a299557-236321103080126-100001067156138-681031-6529571-n-jpg/
/album/chorvatsko-2011/img-2936-jpg/
/album/chorvatsko-2011/img-3245-jpg/
/album/chorvatsko-2011/img-3246-jpg/
/album/chorvatsko-2011/p1010045-jpg/
/album/chorvatsko-2011/p1010047-jpg/
/album/chorvatsko-2011/p1010049-jpg/
/album/chorvatsko-2011/p1010051-jpg/
/album/chorvatsko-2011/p1010080-jpg/
/album/chorvatsko-2011/p1010086-jpg/
/album/chorvatsko-2011/p1010087-jpg/
/album/chorvatsko-2011/p1010091-jpg/

—————


Recepty Chorvátsko 2011

22.10.2011 22:57

Pšenica - pohánka so sušenými slivkami

—————

22.10.2011 22:49

Špalda - zemiaky - paradajkový šalát

—————

22.10.2011 22:45

Pohánka - kokosové guľky

—————

22.10.2011 22:42

Mungo - slnečnicové fašírky - uhorkový šalát

—————

22.10.2011 22:29

Slnečnica - makové guľky

—————

22.10.2011 22:20

Zemiaky - cvikla+mrkva - pohánka

—————

22.10.2011 22:18

Cícerová pomazánka

—————

22.10.2011 22:15

Zemiakový šalát - slnečnicové fašírky

—————

22.10.2011 21:58

Pohánková kaša-makové guľky

—————


 

V Chorvátsku so živou stravou

Na prelome augusta a septembra sme strávili na chorvátskom ostrove Čiovo v destinácii Okrug Donji deväťdňovú dovolenku pri mori so živou stravou. Táto udalosť má už niekoľkoročnú tradíciu vďaka Jankovi, ktorý ju neoficiálne pravidelne organizuje. Miesto sa nemení, menia sa len ľudia. V krásnom pokojnom prostredí, ktoré  v závere sezóny už nie je terčom dovolenkových návalov, sa tentoraz zišla pomerne veľká skupina starých aj nových priaznivcov živej stravy. Zatiaľ čo minulý rok to bol úzky okruh ôsmich ľudí, v tomto roku nás bolo až dvadsať. A všetci do jedného sa rozhodli stráviť pobyt kompletne na živej strave.  Bolo teda pre koho „variť“.

Stravu sme si pripravovali sami z potravín, ktoré každý doniesol podľa zostaveného zoznamu. Nechýbala v ňom nejaká tá pohánka, ovos, mungo, mak, orechy, zemiaky, ovocie, zelenina... Kto nechcel vláčiť ťažké batohy z domoviny,  nakúpiť si mohol aj na bohatom trhu v Trogire, vzdialenom 7 km od miesta ubytovania.

Program bol ľubovoľný, vytvorili sme však rodinnú skupinku a väčšinu času sme trávili spoločne. Začali sme ranným kúpaním pred východom slnka, východ slnka sme si užili v tichom rozjímaní a pokračovali sme cvičením jogy rovno pri mori.

Na desiatu hodinu traja-štyria dobrovoľníci pripravili krásne taniere plné života. Ak mal niekto chuť, mohol sa ešte pokojne dotlačiť čerstvými figami na figovníku za apartmánom. Apartmán bol len tak mimochodom s výhľadom na more, oddelený od mora pár desiatkami schodov. 

Cez obed panovali tropické horúčavy, ktoré mnohí zväčša využili na odpočinok alebo kúpanie. O tretej začalo poobedné cvičenie a o šiestej hodine bola už na terase prestretá večera. Večer sme si spríjemnili živou hudbou s gitarou a spevom. Stálo za to okúsiť aj čaro večerného kúpania pri jasnej hviezdnatej oblohe.

 

A ako sme zvládli deväť dní na prirodzenej rastlinnej strave?

Väčšina účastníkov už mala s týmto spôsobom stravovania skúsenosti, avšak ani nováčikovia nemali žiadne problémy. Na hlad sa nik nesťažoval, práve naopak,  všetci postupne zisťovali, že pri živej strave stačí jesť  menej, ako sme zvyknutí pri varenej. Jedna z účastníčok dovolenky otvorene priznala, že si so sebou priniesla zásoby jedla pre prípad núdze. Celú dovolenku sa ich však ani nedotkla. Najstarším účastníkom dovolenky bola 70 ročná Danka. Na živej strave bola prvýkrát, napriek tomu, že jej dcéra a vnuk majú s touto stravou bohaté skúsenosti. Danka si dovolenku a jedlo veľmi pochvaľovala, podľa jej slov tu prežila jedny z najkrajších chvíľ života.

Pokrmy sa chystali podľa možností čo najjednoduchšie, no nechýbali ani sladké pochúťky v podobe figovo makových/kokosových guličiek. Jednoznačne najväčší úspech mali „čierni princovia“, slnečnicovo-ľanové fašírky obalené v sezame.

 

Verím, že všetci  odchádzali spokojní, bohatí o nové zážitky, skúsenosti, recepty a priateľstvá. A čo viac, poniektorí sa v živej strave rozhodli naďalej pokračovať.

 

A na záver - rekapitulácia. Koľko vyšla celá dovolenka na osobu?

Ubytovanie: 8 nocí- 8x11€=88 €

Turistický poplatok: cca 6 €

Doprava:(auto/vlak/autobus): 50-100€

Strava: cca 15€

Minimálna konečná suma: 88+6+50+15= 159 €

Tomu ja hovorím ultra all-inclusive dovolenka :-)