Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom


Pochopenie

15.12.2013 19:38

Tým, že meníme našu stravu, tak sa automaticky vyraďujeme z väčšiny, ideme proti prúdu a sme niečím iní, niečím jedineční. Niektorí nás označujú ako vegánov, vegetariánov, vitariánov, makrobiotikov a tak ďalej. Niektorí z nás si zase radi tieto označenia dávajú a prezentujú sa nimi sami. Tieto označenia a vymedzenia nás oddeľujú, separujú nás na takých a onakých. Vznikajú skupinky a jedinci v niektorých skupinkách začnú označovať druhé skupiny za niečo menej. Napr. vegetarián označí mäsožravca za niečo menej preto, že pojedá zabité zvieratá a podporuje zabíjanie.

Tiež niektorí vegani propagujú násilným spôsobom svoje stravovanie a dávajú pocítiť ostatným, že oni jedia mäso a podporujú niečo zlé. Videl som viacero obrázkov, kde sú znázornené krvavé, nechutné veci. Áno, je to spôsob, akým sa dá propagovať zmena stravy, nájde sa pár jedincov, na ktorých toto zapôsobí. Uvedomte si však, že pokiaľ takto pôsobíte na ľudí, krvou a zabíjaním, tak to zostáva aj vo vás, vo vašej mysli, stotožňujete sa s tým, nemáte niečo v sebe vysporiadané. Nezabíjanie, nenásilie môžeme propagovať aj opačnou stranou mince. Na jednej strane mince je krv, zabíjanie, násilie, týranie, zloba a na druhej strane mince je láska, svetlo, mier, nenásilie. Toto môžeme ukázať, prebudiť lásku a mier v našom vnútri. Dobre si uvedomte slovo prebudiť. Nie vytvoriť, ale prebudiť, pretože tú lásku a mier si nosíme každý vo svojom vnútri a ide len o to hľadať vo vnútri, nájsť a prebudiť. A potom môžeme ukázať našu lásku k zvieratám, môžeme ukázať krásne obrázky, kde sú spokojne zvieratá, ktoré môžu žiť spokojne so svojimi mláďatami. Nech už ste vegáni, vegetariáni, vitariáni, skúste ukázať tú krajšiu stranu mince, ukážte ľuďom nenásilie, lásku a mier.

A majte pochopenie aj pre ostatných ľudí. Veľmi vzácne je, ak dokážeme neposudzovať ostatných. Skúsme pochopiť aj tých ľudí, ktorí konzumujú mäso a nevyvyšujme sa nad nich. Berme ich ako seberovných, nekastujme sa na základe stravy. V našej minulosti sme tiež konzumovali mäso, podporovali sme zabíjanie, nikto nás za to neposudzoval, nekritizoval. A mali sme to šťastie, že v našej nevedomosti sa objavilo malé svetielko. Svetielko, ktoré sa objavilo v tme nevedomosti a postupne nás presvetlilo a dokázali sme uskutočniť tú zmenu. Majme teraz pochopenie pre naše okolie a buďme tým malým svetielkom pre nich. A svieťme stále, neprestajne a čakajme, kedy sa od nás rozsvietia ostatne svetielka. Buďme trpezliví a nad nikým nelámme palicu. Každý to raz pochopí, raz to prísť musí. Záleží na našom plamienku, ak budeme silné svetlo, tak sa od neho ľahšie zapália tie ostatné.

Neoddeľujeme sa na základe našej stravy, nevytvárajme skupiny. Aj tak sme všetci jedno, všetci sme rovnakí a nezáleží na tom či sme vegáni, vegetariáni,  vitariáni, makrobiotici. Toto delenie vzniká len v našich hlavách a potom niekedy vznikajú boje, nepokoj medzi určitými skupinami. Nevyvyšujme sa, nehodnoťme druhých, nie sme o nič viac ako oni a majme pochopenie pre všetkých.

—————

Späť