Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom


Mletie

Všeobecne je lepšie semienka namáčať, tým ich hodnota pre telo veľmi narastie. Niektoré špeciálne semienka však môžeme pomlieť a ihneď jesť.Semienka je najlepšie mlieť ručným mlynčekom na mak. Alternatíva je pomlieť ich na elektrickom kávovom mlynčeku.

Mak

Mak je špecifický, pretože sa nehodí ani k namáčaniu a ani ku klíčeniu. Z dostupných potravín má mak najvyšší obsah vápnika. Aby bol však pre telo vstrebateľný, je potrebné mak čo najlepšie pomlieť a je dôležité, aby nebol tepelne upravený a nebol v spojení s umelým cukrom. Je dobré ho kombinovať s ovocím aj zeleninou.

Kvalitný a dobre pomletý mak by mal byť na dotyk mastný. Môže sa aj spájať do väčších kúskov, tak vieme že mak je dobre pomletý.

Ľan

Ľan je možné namáčať, ale aj mlieť. Kombinovať ho môžeme s čímkoľvek.

Pohánka

Pohánku tiež môžeme pomlieť, najlepšie v kávovom mlynčeku. Pomletú múku zalejeme studenou vodou a vznikne nám kaša, do ktorej môžeme pridať ovocie a vznikne nám chutné jedlo. 

         Pohánku je však lepšie namáčať. Mletá pohánka je skôr dobrá pre výnimočné prípady, keď nemáme možnosť si ju namáčať.