Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom


Klíčenie

         Klíčiť môžeme všetky nepoškodené semienka. Niektoré semienka sú však na klíčenie vhodnejšie, iné menej. Vynikajúce sú slnečnica, fazuľka mungo, šošovica, cícer, hrach. Hrach a cícer treba pred konzumáciou ošúpať, alebo dôkladne rozmixovať.  Klíčiť sa tiež dajú obilniny, je to ale náročnejšie. Treba byť opatrný, pri ich klíčení môžu vznikať plesne.

 

Základný postup:

Semienka namočíme do vody na takú dobu, kým nasiaknu vodu. U každého druhu je čas iný. Slnečnici stačí pár hodín. U strukovín je to 24 hodín. Po tomto čase vodu zlejeme a odstránime poškodené semienka, ktoré by mohli pri klíčení zahnívať a znehodnotili by nám ostatné dobré semienka. Čistota je pri klíčení dôležitý faktor, preto semienka niekoľkokrát počas dňa preplachujeme a kontrolujeme aj čuchom.

Dávame pozor aby nám na spodku nádoby, v ktorej sú semienka, nezostávala voda, semienka by tam mohli hniť.  

Ako dlho necháte semienka klíčiť, je na vás. Klíčky môžu mať rôznu veľkosť. Šošovicu, mungo, slnečnicu možno klíčiť niekoľko dní. Hrach a cícer je dobré spotrebovať skôr.

Dajú sa konzumovať len namočené semienka, ale je možné ich nechať klíčiť, až kým sa objavia zelené lístočky.

Rýchlosť klíčenia je možno regulovať teplotou. Keď chceme klíčenie spomaliť, tak stačí dať klíčky do chladničky.

 

Prajeme veľa úspechov v klíčení.