Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom
Sobotná večera
12.11.2011 14:16
cibuľa+ ľadový šalát
Zemiakový šalát
- zemiaky
- cibuľa
- olej lisovaný za studena
- morská soľ
- kurkuma
- majoránka
Zemiaky nastrúhame na jemne plátky. Cibuľu nakrájame na pásiky a pridáme do zemiakov. Pridáme olej a korenie a dobre premiešame. Môžeme dochutiť aj morskou soľou, zemiaky tak pustia šťavu.
Kapustový šalát s cviklou
- biela hlávková kapusta
- cvikla
- tekvicový olej lisovaný za studena
- cibuľa
- umeocot
- citrón
Kapustu a cviklu nastrúhame na hrubých slzách. Cvikly dáme len toľko, aby zafarbila kapustu. Cibuľu nakrájame nadrobno. Dochutíme a dobre premiešame. S umeoctom zaobchádzame opatrne, pretože je veľmi slaný.
Ovsené vločky so sušenými paradajkami
- ovos
- sušené paradajky
- cibuľa
- petržlenová vňať
- olivový olej lisovaný za studena
- talianske korenie na pizzu
Ovos namočíme na 12-24 hodín. Počas tejto doby 2-3 krát vymeníme vodu. Pred prípravou znova prepláchneme a necháme odkvapkať na sitku alebo vysušíme na utierke. Na výrobu vločiek nám poslúži vločkovač alebo mlynček na cestoviny. Ak nemáme vločkovač, vysypeme ovos na dosku a valčekom na cesto ho pogúľame. Ovos popraská - urobia sa "vločky". Poprípade, ak máme dobré zuby, nemusíme robiť žiadne vločky :-)
Sušené paradajky vopred namočíme do vody aspoň na hodinu. Nadrobno ich nakrájame spolu s cibuľou a petržlenovou vňaťou. Pridáme korenie a olej a dobre premiešame.
—————