Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom


Sobotná večera

12.11.2011 14:16

 

 

cibuľa+ ľadový šalát

 

Zemiakový šalát

  • zemiaky
  • cibuľa
  • olej lisovaný za studena
  • morská soľ
  • kurkuma
  • majoránka

 

Zemiaky nastrúhame na jemne plátky. Cibuľu nakrájame na pásiky a pridáme do zemiakov. Pridáme  olej a korenie a dobre premiešame. Môžeme dochutiť aj morskou soľou, zemiaky tak pustia šťavu.

 

Kapustový šalát s cviklou

  • biela hlávková kapusta
  • cvikla
  • tekvicový olej lisovaný za studena
  • cibuľa
  • umeocot
  • citrón

 

Kapustu a cviklu nastrúhame na hrubých slzách. Cvikly dáme len toľko, aby zafarbila kapustu. Cibuľu nakrájame nadrobno. Dochutíme a dobre premiešame. S umeoctom zaobchádzame opatrne, pretože je veľmi slaný.

 

Ovsené vločky so sušenými paradajkami

  • ovos
  • sušené paradajky
  • cibuľa
  • petržlenová vňať
  • olivový olej lisovaný za studena
  • talianske korenie na pizzu

 

Ovos namočíme na 12-24 hodín. Počas tejto doby 2-3 krát vymeníme vodu. Pred prípravou znova prepláchneme a necháme odkvapkať na sitku alebo vysušíme na utierke. Na výrobu vločiek nám poslúži vločkovač alebo mlynček na cestoviny. Ak nemáme vločkovač, vysypeme ovos na dosku a valčekom na cesto ho pogúľame. Ovos popraská - urobia sa "vločky". Poprípade, ak máme dobré zuby, nemusíme robiť žiadne vločky :-)


Sušené paradajky vopred namočíme do vody aspoň na hodinu.  Nadrobno ich nakrájame spolu s cibuľou a petržlenovou vňaťou. Pridáme korenie a olej a dobre premiešame.

—————

Späť