Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom


Slnečnica

17.09.2011 23:02

 

Pôvod

 

Slnečnica je pôvodná americká rastlina a jej najstaršia šľachtená forma je známa od juhoamerických indiánov už z doby pred 4500 rokmi. Inkovia ju považovali za obraz boha slnka. Odtiaľ bola slnečnica v 16. storočí privezená aj do Európy, kde sa stala veľmi populárnou. Dnes sa pestuje vo väčšine krajín sveta pre produkciu slnečnicového oleja, ktorý je jedným z najrozšírenejších.

 

Čo obsahuje

 

Slnečnicové semená sa vďaka prirodzene vysokému obsahu zdraviu prospešných olejov využívajú na lisovanie oleja, ale slnečnica je veľmi prospešná aj na konzumáciu semien ako takých. Slnečnicové semená sú bohatým zdrojom vitamínov E, B1 a B5 a obsahujú veľké množstvo minerálov a stopových prvkov – mangánu, horčíku, medi, selénu a fosforu.

 

Ako prospieva

 

Najmä vďaka antioxidačným vlastnostiam vitamínu E pôsobia slnečnicová semienka protizápalovo a podporujú kardiovaskulárny systém. Vysoký obsah fytosterolov (látky rastlinného pôvodu, ktoré sa podobajú ľudským hormónom) obsiahnutých v slnečnici má vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu, vďaka horčíku zasa pôsobí na upokojenie nervov a svalov a antioxidant selén sa podieľa na prevencii rakoviny.

Ako pri všetkých semiačkach je dôležité skladovanie – semená vďaka vysokému obsahu tuku ľahko stuchnú a podliehajú plesniam. Takéto semená sú potom zdraviu škodlivé!

 

Zdroj: https://www.penam.cz

 

—————

Späť