Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom


Raž

08.09.2011 07:05

Ak je nejaká rastlina typicky európska, tak potom je to raž. Pre svoju nízku náročnosť na klimatické podmienky je rozšírená práve v krajinách s miernym a chladným podnebím. U nás je pestovanie kultúrnej raže rozšírené najmä v podhorských a horských oblastiach a na menej úrodných pôdach po celom Slovensku.

Raž je po pšenici druhou najdôležitejšou obilninou.  Je vhodná k naklíčeniu, pretože je šťavnatejšia ako ostatné obilniny a svojim zložením sa najviac podobá pšenici. Nutričná hodnota raže je vysoká. Zrná obsahujú asi 70% sacharidov, 9-15% bielkovín, 1,5% tuku, vlákninu a minerálne látky ako je draslík, fosfor, železo, síra, fluór.

 

V minulosti sa raž cenila aj pre svoje liečebné účinky. Ražné otruby sa používali na obklady. Proti horúčke sa pripravoval nápoj z opražených kôrok žitného chleba zaliatych vodou. Na zápaly sa prikladalo cesto zo žitnej múky a medu pripravované na miernom ohni. Dnes sa doporučuje hlavne pri slabšej peristaltike čriev, pri zápche, hemoroidoch a nádoroch.

—————

Späť