Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom


Pohánka

08.09.2011 06:57

Pohánka nepatrí botanicky medzi obilniny, ale využitie semien je podobné ako u ostatných obilnín.
Pochádza z Himalájí a v minulosti bola u nás dôležitou obilninou. Neprávom sa na ňu zabúda, pretože má veľmi priaznivé zloženie a môže pomôcť v prevencii civilizačných chorôb. Cenná je najma pre vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín linolovej a linolenolenovej.
Pohánka má neutrálnu chuť.

 

Pohánka obsahuje kombináciu vitamínov, minerálov a vlákniny, ktorá znižuje cholesterol a chráni pred artériosklerózou. Rutín udržuje pružné cievy a zabraňuje tvorbe zrazenín. K tomu prispieva aj vláknina, ktorej je v pohánke 3,5 – 5 %. Má aj veľa zinku, medi, mangánu a selénu, vitamíny B a E.

Výhodou pohánky je, že neobsahuje lepok a je vhodná aj pre tých, ktorí musia držať bezlepkovú dietu.  Predáva sa ako lúpaná aj nelúpaná, lámaná, vo forme múky, vločiek.

Pohánková múka má výrazne orechovú chuť, preto sa kombinuje s inými druhmi múk.

Z pohánky sa využívajú aj šupky a to na prípravu čajov, alebo ako náplň do vankúšov.

 

 

 

 

—————

Späť