Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom


Marhuľovo-pohánková kaša

07.07.2012 21:05

 

Recept pre 3 osoby

  • 3-4 dcl pohánky (mechanicky lúpaná, svetlá)
  • marhule

Voliteľné:

  • med alebo agáve sirup
  • raw kakao
  • škorica
  • kardamón

 

Pohánku namočíme do vody tak, aby bolo hladina tesne nad pohánkou. Vodu tak nemusíme neskôr zlievať, pohánka ju všetku vypije. V nutnom prípade postačí máčať pol hodiny, lepšie je však namočiť ju na pár hodín. (Kašu je možné urobiť aj z čerstvo namletej pohánkovej múky).

Vykôstkujeme si marhule. Ideálne je použiť "džemové" marhule, ktoré sú zrelé a mäkké. Množstvo záleží od vás - či to chcete mať viac marhuľové alebo viac pohánkové. My sme použili asi 20 väčších marhúľ.

Do mixéra vložíme samotnú pohánku a rozmixujeme ju na jemnú kašu. Potom pridáme marhule a mixujeme do hladka.

Samozrejme, že môžete mixovať naraz pohánku aj s marhuľalmi, pohánka sa však tak neumixuje úplne dohladka. Skúste si oba spôsoby a uvidíte, ktorá verzia vám viac zachutí.

Kaša má sladkokyslú chuť, možeme osladiť podľa potreby medom alebo sirupom z agáve. Pridáme kakao (karob) alebo iné korenie podľa chuti (zázvor, kardamón...).

 

 

Na obrázku vľavo je kaša, keď sme mixovali pohánku a marhuľe v mixéri naraz, vpravo je "jemnejšia" varianta - viď postup.

—————

Späť