Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom


Letná a zimná pizza

02.01.2013 16:20

 

Cesto:

 

  • 2 šálky pohánky
  • 1 nakrájaný strúčik cesnaku
  • 2 čajové lyžičky morskej soli
  • 1/4 šálky olivového oleja lisovaného za studena
  • 1/4 šálky vody
  • 1/2 šálky múčky z ľanového semena
  • 2 stredné nakrájané cukiny

 

Pohánku namočíme cez noc. ľan si pomelieme na múku. Všetky prísady dáme do mixéra/food processoru a vyrobíme tak cesto.

Rozotrite cesto na fólie sušičky. Z daného množstva vytvoríte 3 veľké pizze.  Sušte 8 – 12 hodín. Potom preložte cesto z fólie na sieťovinu a sušte ďalšie 1-2 hodiny na 40 stupňov. Ďalšou možnosťou je sušiť naplno na 65 stupňov 1-2 hodiny a potom znížiť na 40 stupňov a sušiť, dokiaľ nie je cesto suché, ale stále mäkké – asi 2-4 hodiny.

 

Omáčka na letnú paradajkovú pizzu

 

  • sušené paradajky
  • čerstvé paradajky
  • korenie na pizzu
  • trochu olivového oleja
  • kvapka sirupu z agáve

 

Všetko rozmixujeme na krémovú konzistenciu a natrieme na pizzu.

 

Omáčka na zimnú pizzu

 

  • kešu orechy
  • morská soľ
  • trochu olivového oleja
  • trochu údeného tofu
  • voda

 

Všetko rozmixujeme na krémovú konzistenciu a natrieme na pizzu.

 

Na vrch naukladáme prísady podľa chuti alebo podľa toho, čo dom dá. My sme na letnú pizzu dali paradajky, pór, papriku a rukolu. Na zimnú sa ušla paprika, pór a kyslá uhorka.

 

 

 

 

—————

Späť