Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom
Letná a zimná pizza
02.01.2013 16:20
Cesto:
- 2 šálky pohánky
- 1 nakrájaný strúčik cesnaku
- 2 čajové lyžičky morskej soli
- 1/4 šálky olivového oleja lisovaného za studena
- 1/4 šálky vody
- 1/2 šálky múčky z ľanového semena
- 2 stredné nakrájané cukiny
Pohánku namočíme cez noc. ľan si pomelieme na múku. Všetky prísady dáme do mixéra/food processoru a vyrobíme tak cesto.
Rozotrite cesto na fólie sušičky. Z daného množstva vytvoríte 3 veľké pizze. Sušte 8 – 12 hodín. Potom preložte cesto z fólie na sieťovinu a sušte ďalšie 1-2 hodiny na 40 stupňov. Ďalšou možnosťou je sušiť naplno na 65 stupňov 1-2 hodiny a potom znížiť na 40 stupňov a sušiť, dokiaľ nie je cesto suché, ale stále mäkké – asi 2-4 hodiny.
Omáčka na letnú paradajkovú pizzu
- sušené paradajky
- čerstvé paradajky
- korenie na pizzu
- trochu olivového oleja
- kvapka sirupu z agáve
Všetko rozmixujeme na krémovú konzistenciu a natrieme na pizzu.
Omáčka na zimnú pizzu
- kešu orechy
- morská soľ
- trochu olivového oleja
- trochu údeného tofu
- voda
Všetko rozmixujeme na krémovú konzistenciu a natrieme na pizzu.
Na vrch naukladáme prísady podľa chuti alebo podľa toho, čo dom dá. My sme na letnú pizzu dali paradajky, pór, papriku a rukolu. Na zimnú sa ušla paprika, pór a kyslá uhorka.
—————