Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom


Ľan

17.09.2011 22:55

 

Pôvod

 

Ľan má dlhú históriu – ako rastlina je známy už od doby kamennej a semienka používali už kuchárky starovekej Mezopotámie, Grécka a Ríma. Jeho sláva bola na vrchole za vládcu Karola Veľkého, ktorý dokonca zákonom ustanovil povinnosť pestovania a požívania ľanu.

 

 

Čo obsahuje

 

Semienka ľanu sú bohaté na kyselinu alfa-linolénovú. Denne stačia 2 lyžičky semienok, najlepšie zomletých, z ktorých sa zdraviu prospešné látky najlepšie zužitkujú v zažívacom trakte.

 

 

Ako prospieva

 

Omega-3 kyseliny telo využíva na výrobu protizápalových látok, ktoré pomáhajú pri ochoreniach ako astma, artritída, migréna alebo osteoporóza. Alfa linolénová kyselina podporuje kostnú hustotu v prípade, že v strave je nepriaznivý pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Známy je tiež efekt redukujúci formovanie aterosklerotických plátov v cievach, čím sa znižuje pravdepodobnosť infarktu myokardu u ľudí trpiacich na aterosklerózu a cukrovku. Diabetikom sú omega-3 kyseliny prospešné na zlepšenie citlivosti buniek na inzulín. V konečníku zasa pomáhajú chrániť bunky proti voľným radikálom a toxínom a tým proti rakovinovému bujneniu. Potvrdený je aj pozitívny efekt na znižovanie krvného tlaku.

 

Ďalšou zložkou ľanových semien sú lignany (látky rastlinného pôvodu podobné hormónom ľudského tela), ktoré ochraňujú ženy pred rakovinou prsníka, upravujú priebeh menštruačného cyklu a pomáhajú k plynulému prechodu. U mužov zasa pôsobí ako prevencia proti nádoru prostaty.

 

 

Semienka ľanu sú tiež zdrojom minerálov mangánu, horčíka, fosforu, medi, vitamínu B6 a sú bohaté aj na vlákninu a pozitívne účinky na zdravie sa tým ešte násobia.

 

Zdroj: https://www.penam.cz

 

 

—————

Späť