Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom


Jačmeň

08.09.2011 07:00

História jačmeňa v ničom nezaostáva za ostatnými obilninami. Vyskytuje sa v čínskej a indickej mytológii a archeologicky je jeho výskyt v Európe doložený už v predhistorických dobách. Jačmeň si mnohí spájajú hlavne ako surovinu určenú na získanie sladu pri výrobe piva. Ale to je nevedomosť, lebo jačmeň patrí takisto medzi najstarší druh obilnín.

 

Jačmenná výživa pôsobí priaznivo v prevencii závažných civilizačných ochorení, žalúdočných vredových ochorení a má svoj vplyv aj na znížení výskytu kardiovaskulárnych chorôb. Jačmeň je aj vhodným prostriedkom proti zápche.

 

Jačmenné zrno je zdrojom sacharidov (80%) a bielkovín (11%). V menšej miere obsahuje tuky(3%) a ďalšie látky. Dôležitý je obsah vitamínov (hlavne skupiny B a E, kyseliny panthothenovej a listovej, biotínu) a minerálnych látok, obzvlášť kremičitanov. Vďaka vitamínu B5, chráni pred zápalmi kože, spomaľuje šedivenie vlasov.

 

—————

Späť